Skip to main content

Waarom eikenhout

Door zijn duurzaamheid en zijn veelzijdigheid.  Door de diversiteit aan tekeningen in het hout, zijn structuren en zijn kleuren maakt het hout karaktervol en uniek.

Na verloop van tijd vertoont het hout volgende typische eigenschappen: haarscheurtjes, knoesten, vochtvlekken en lichter vervormingen.  Eikenhout is sterk, robuust en heeft een heel mooi uitgesproken structuur.

Ons hout is vooral afkomstig uit Frankrijk, rechtstreeks van de bosbouwer.  Hierdoor vermijden we de tussenpersonen en kiezen we zelf ons hout en de kwaliteit.

De eik groeit in het noordelijk halfrond.  In België gebruiken we eikenhout afkomstig van Europa en Noord-Amerika.  Wij gebruiken enkel Europees eikenhout van Franse of Belgisch-Nederlandse afkomst.  Zo vermijden we onnodige transportkosten en halen we het hout op een duurzame manier binnen in ons atelier.  Enkel per volle vracht en enkel volgens onze kwaliteitsnormen.

Nat eikenhout snel drogen veroorzaakt scheuren en vervormingen.  Drogen in 2 stappen geeft goede resultaten.  Na het zagen gebeurt de voorselectie op de kwaliteit.  Dan wordt het hout meestal een half jaar aan de lucht gedroogd tot 35-40 % vochtgehalte.  Het hout wordt beschermd tegen de zon en harde of droge wind.  Na de 6 maanden rust gaat het hout richting droogkamer.  Daar wordt het gedroogd tot het nodige vochtgehalte van +/- 11 %.

Kenmerken

  • Meest toegepaste houtsoort van Europa.

  • Licht- tot goudbruin of rozebruin.

  • Groeit vooral in bladverliezend loofbos.